7 tips som skaper plass på et lite kjøkken

Når kvadratmeterne på kjøkkenet er få, gjelder å utnytte hver minste lille krok. Det finnes mange løsninger det kan være lurt å vurdere for å få mest mulig ut av kjøkkenet ditt. Et lite kjøkken kan nemlig også være både praktisk og funksjonelt. Innredningen og utnyttelsen av plassen spiller allikevel en vesentlig rolle på det lille kjøkkenet.

Vi har bedt innredningskonsulenter fra en rekke av åre butikker om å dele sine beste tips til hvordan du utnytter kjøkkenet best mulig.

Selv om du bare har litt plass, er det viktig at du prioriterer å skape rikelig oppbevaring på kjøkkenet. Små kjøkkener har ofte begrenset benkeplass, og det er derfor en fordel ikke å ha for mye til å stå på kjøkkenbenken.

Kjøkkeninnredningen i det lille rommet bør planlegges nøye slik at du får mest mulig ut av ditt nye kjøkken. Tenk vertikalt fremfor horisontalt for å utnytte plassen mellom gulv og tak – fra sokkelskuffer til skap under taket, hvor du kan oppbevare noen av de tingene du ikke bruker så ofte. På den måte tar du ikke for mye av gulvplassen.

Sist, men ikke minst, kan det være en fordel å velge et lyst kjøkkendesign og male kjøkkenveggene i en lys farge. Lyse nyanser og farger får rommet til å se større ut.

Utnytt høyden i rommet, for eksempel ved å velge ekstra høye skapelementer som overskap eller ved å bygge flere skap oppå hverandre. Det gir deg ekstra oppbevaringsplass, og du utnytter fullt ut plass som ellers ikke er i bruk. Øverst setter du kjøkkenutstyret du ikke bruker så ofte.

Lave overskap som åpnes oppover er praktiske hvis du foretrekker flest mulig inndelingsrom til oppbevaring av kjøkkenutstyret. Du kan for eksempel velge tre lave skap i stedet for ett stort. Det er samtidig en annerledes og flott designløsning.

Kompakt kjøkkendesign kan være en løsning, der hele kjøkkenet får plass på én vegg. Skap, arbeidsstasjoner og hvitevarer. Det gir rene linjer, skaper ro, og får kjøkkenet til å virke større. Løsningen er perfekt når det er trangt om plassen, men kan fungere vel så godt i større rom.

Skuffer med fullt uttrekk gjør det enkelt å få tak i de tingene du oppbevarer i skapet – også det som står bakerst. Dessuten gir skuffer deg bedre muligheter til å organisere og få oversikt over hva som finnes i skapet. Du kan også få fullt uttrekk til høye skap.

Flatenes farger har ikke bare stor betydning for kjøkkenets estetiske uttrykk. De påvirker også romfølelsen. Lyse elementer er fine å innrede med, fordi de får små rom til å virke større. Mørke elementer er nyttige til å skape kontrast og balanse. Et smalt kjøkken vil for eksempel virke bredere hvis mørke elementer plasseres i enden av rommet.

Sokkelskuffer er en annen god måte å utnytte kjøkkenet på. De har veldig god oppbevaringskapasitet, og du får lett plass til flere av dem.

I et mindre kjøkken må man være forberedt på å prioritere og inngå kompromisser. Vasken er for eksempel en arbeidsplass. Velger du en for liten vask, blir det raskt et irritasjonsmoment – og du må hele tiden tørke av vann som spruter rundt vasken.

Kjøkkenet ditt må innredes slik at det fungerer for deg. Uansett hvor stort, skjevt eller særegent kjøkkenrommet er, finnes det smarte løsninger til å oppfylle drømmene dine.