Belysning til kjøkkenet

Mono | HTH GO

/ KJØKKENLYS

Kjøkkenlyset er avgjørende for funksjonalitet og stemning. Derfor er det flere ting du bør være oppmerksom på når du velger kjøkkenbelysning.   

/ 3 TYPER KJØKKENLYS

Det er tre typer lys som bør lyse opp kjøkkenet for at kjøkkenbelysningen skal bli optimal: Det generelle lyset samt arbeids- og stemningslys. 

/ DET GENERELLE LYSET

Det generelle kjøkkenlyset sørger for at du kan lyse opp alle kjøkkenkrokene. Det er et praktisk lys som vanligvis er plassert i taket. En taklampe i kjøkkenet skal gi godt taklys slik at du bedre kan se hva du har i skuffer og skap, og så hjelper det deg også slik at du ikke overser skitt når du gjør rent. 

/ ARBEIDSLYS

Et godt arbeidslys er uunnværlig på kjøkkenet. Det skal være passe skarpt når du skjærer grønnsaker og behandler kjøtt.

Arbeidslyset skal gi den rette fargetemperaturen og –gjengivelsen, så funksjonaliteten er i høysetet. Kjøkkenlys til arbeid er ofte plassert under overskap eller som pendellamper over bordplaten, hvor de kan lyse arbeidsområder godt opp. 

/ STEMNINGSLYS

Et mykt stemningslys tilfører kjøkkenet karakter og er ideelt til kosestunder. Med en lysdemper kan du forvandle arbeidslyset til et behagelig stemningslys.

Slipp kreativiteten løs når du skal velge kjøkkenlys med god stemning. Velg f.eks. kjøkkenelementer med innebygget lys. Det gir en fantastisk vakker og hyggelig stemning. 

Enkel kjøkkenløsning med spennende detaljer

/ VERDT Å VITE OM LED-BELYSNING

LED-lys gir et kreativt og behagelig kjøkkenlys. En stor fordel med LED-lys er også at det er mange penger å spare på en slik kjøkkenbelysning.

Visste du at LED-pærer bruker fem ganger mindre strøm enn f.eks. halogener? I tillegg har de også en lengre levetid. Ved gjennomsnittlig bruk er levetiden 15 år for LED, mens den for halogener bare er på omkring seks år.       

 

/ LED-LYS

LED-belysning finnes i to forskjellige typer. Der er spots, som er retningsbestemte, og der er ikke-retningsbestemte LED-lys. 

Når du skal innrede kjøkkenet, vil du formentlig oppleve at du vil benytte begge former for kjøkkenbelysning.

De ikke-retningsbestemte LED-lysene vil høyst sannsynlig bli plassert på steder hvor de ikke er synlige, mens spots er enkle å se. 

Kjøkkenlys med spots brukes ofte i taket eller i skap, som både gir en flott effekt og en svært praktisk virkning. 

/ HUSK Å TESTE KJØKKENLYSET

Et godt råd når du velger kjøkkenlamper, er å alltid se lampen med lys i før du bestemmer deg. Da kan du forsikre deg om at lysfargen og fargegjengivelsen er slik du ønsker.  

/ LYSETS FARGETEMPERATUR ER AV STOR BETYDNING

Når du skal velge kjøkkenbelysning, er det viktig at du er oppmerksom på hvilken temperatur du ønsker. Det er fordi fargetemperaturen er den mest avgjørende stemningsfaktoren på kjøkkenet. Du bør velge fargetemperatur etter hva kjøkkenlyset skal brukes til. 

/ TEMPERATUR TIL PRAKTISK LYS

Hvis lyset skal benyttes til praktisk arbeid, er det mest velegnet å bruke en nøytral hvit farge på 3500–4000 kelvin. 

/ TEMPERATUR TIL STEMNINGSLYS

Skal kjøkkenlyset brukes til kosestunder, er det mest passende å bruke en varm hvit farge på 2600–2900 kelvin. 

/ INSPIRASJON

Det er nærmest ingen begrensninger når det dreier seg om kjøkkenbelysning i dag. Vær kreativ og sett deg grundig inn i hvilken form for kjøkkenlys som skal dekke behovene dine.

Er du fortsatt i tvil om hvordan din kjøkkenbelysning skal se ut? Ta gjerne en kikk i kjøkkengalleriet og finn mer inspirasjon.